Vis mig dit krydderiskrin..

Struktur er en sjov ting. Efter mange års arbejde med multidimensionel rapportering ved jeg, at man ved at lægge en anden synsvinkel til grund, pludselig kan få lagt et snit, der giver det helt rigtige overblik.

Og sådan slog det mig i går: Jeg havde lyst til en ret, men kunne simpelthen ikke huske hvad den hed. Hvad har man så at arbejde med? Jo, der er jo hovedingredienserne, det var noget med aubergine og kød af en art. Men det er der altså ret meget af, på mit repertoire. Hvad er det så lige, der gør denne ret så markant anderledes end de øvrige? Jo, det er da krydringen! Jeg ledte og ledte, først forgæves. Og så tænkte jeg, at den krydring jo egl. findes i en hel del retter. Både dem der ligner, og dem der overhovedet ikke gør. Fælles er denne smag, som altså er det, man sådan lige har fået lyst til. Så i værste fald kunne jeg tage krydringen fra en af de andre opskrifter, og så improvisere mig til resten.

Jeg fandt nu alligevel opskriften til sidst. Men jeg er blevet helt bidt af det nye koncept, som jeg nu vil prøve at implementere her på siden. Så meget sjovere, end de sædvanlige kogebogsinddelinger, synes jeg :).

Sød Peber
Peber, allehånde og kanel. Varmt, rundt og hyggeligt.
Bund i stort set alle krydderiblandinger. Ses også udvidet med kardemomme, muskat, nelliker og flere varme krydderier, f.eks. i “7 krydderier” og i kabsa-krydderi.
Tilsat sukker smager de af jul. Med salt og citron smager de af sol, sommer og “All the perfumes of Arabia”, som Shakespeare lader Lady MacBeth lamentere over. Sød Peber er tryghed en masse, den blideste og mest nuancerede velsmag. Geografisk snakker vi fra Den Arabiske Halvø (Saudi Arabien m.v.) og frem til og med Libanon og Syrien.

Mynte & Hvidløg
Syrlig og sommerfrisk mynte og “rå” hvidløg, balanceret af en sød bundnote.
Her har vi den vilde, syrlige og superfriske krydring, som for mig står som indbegrebet af krydderurter og grøntsager fra Libanon-bjerget. Der er masser af dem, og de bugner af solmoden, rig smag. Man har det lidt som om at solen eksploderer i smagsløgene – selv på den mest grå og kedelige vinterdag – når man spiser dette her.

Koriander & Spidskommen
Skarp og markant krydring af koriander og spidskommen, trukket op af ristet hvidløg.
Denne krydring minder meget om asiatisk krydring. Mellemøstligt set er det Egypten/Nordafrika, Libanon og Syrien. For mig bringer den minder om krydstogt på Nilen, og den store krydderibazar i Istanbul. Denne krydring er god, når man har brug for lidt “jordforbindelse”, man får på en eller anden måde plantet begge ben solidt på jorden når man spiser den, samtidig med at den er fantastisk lækker. Den skal bruges med måde, og kan både bruges som ret diskret aroma, men lige så fint meget dominerende, når man har lyst til at maden skal smage af “noget”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *